Oplossingen voor magnetische sluitingen

Info en advies: 0252-41 28 42

Maken van magnetische sluitingen

Magnetische sluitingen zijn een handige manier om objecten snel en gemakkelijk te openen en sluiten zonder ingewikkelde mechanismen of gereedschap nodig te hebben. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en bieden een betrouwbare en veilige verbinding tussen twee objecten. Van het gebruik in de kledingindustrie tot toepassingen in beurs- en magazijnmarkeringen, magnetische sluitingen worden in een verscheidenheid aan toepassingen gebruikt. Magneetfolies en magneetbanden, staalfolies en staalbanden zijn slechts enkele voorbeelden van magnetische sluitingen die in verschillende gebieden kunnen worden gebruikt. In dit artikel zullen we ons verdiepen in de eigenschappen en toepassingen van deze magnetische sluitingen en ingaan op hun specifieke voordelen en beperkingen.

Deursluitingen

Magnetische deursluitingen zijn een populaire keuze voor keukenkasten, laden, kastdeuren en tuindeuren. Deze sluitingen bestaan uit een stuk magneetfolie of magneetband die aan de deur of kast wordt bevestigd, en een tegenstuk dat aan de deurstijl of het frame wordt bevestigd. Wanneer de deur wordt gesloten, wordt deze magnetisch aangetrokken en blijft deze gesloten.

Een andere methode om deuren magnetisch gesloten te houden, is het gebruik van een profiel-magneetband die in een groef in de deur en/of het deurkozijn worden geschoven. Door de mechanische verbinding houden ze bijzonder goed. Ook Neodymium magneten zijn geschikt om een deursluiting te maken. Door hun hoge hechtkracht is het meestal voldoende om ze op een paar plaatsen aan te brengen. Ze zijn ook verkrijgbaar in zelfklevende uitvoering of met een gat om vast te schroeven. Onze staalband, die zelfklevend en dun is en dus gemakkelijk kan worden geïntegreerd, is in alle gevallen geschikt als tegenhanger.

Magnetische sluitingen zijn het meest geschikt voor lichte tot middelzware deuren en kasten. Voor zware deuren moeten echter sterkere magneten worden gebruikt. De voordelen van dit type sluitingen zijn onder meer de eenvoudige montage, geruisloze werking en de mogelijkheid om ze gemakkelijk te openen.

Raamsluitingen

Magnetische raamsluitingen zijn een handige alternatief voor traditionele raamvergrendelingen. Deze sluitingen bestaan uit een magneet die aan het raamkozijn wordt bevestigd en een tegenstuk dat aan het raam zelf wordt bevestigd. De magneten houden het raam gesloten, maar kunnen gemakkelijk worden geopend door ze uit elkaar te trekken. Magnetische raamsluitingen zijn het meest geschikt voor kleinere ramen en zijn meestal niet geschikt voor gebruik bij grote of zware ramen. De voordelen van deze sluitingen zijn de eenvoudige installatie, het gemak van gebruik en het elegante ontwerp.

Kleding sluitingen

Magneetknoppen en sluitingen worden vaak gebruikt in kledingstukken om mensen met beperkte fijne motoriek of andere fysieke beperkingen te helpen. Deze sluitingen bestaan uit twee magnetische elementen die aan beide zijden van het kledingstuk worden genaaid of gelijmd. Dit type sluitingen is gemakkelijk te gebruiken omdat ze door de magnetische aantrekkingskracht gemakkelijk kunnen worden geopend en gesloten. Er zijn ook magnetische haken en ogen die als sluitingen in kledingstukken kunnen worden gebruikt. Voordelen van dit type sluitingen zijn onder meer het gemakkelijke gebruik, de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om ze op verschillende soorten kledingstukken te gebruiken.

Tas sluitingen

Magnetische tas sluitingen zijn een handige en praktische alternatief voor traditionele drukknopen en ritsen. Deze sluitingen bestaan uit een magneet die aan de tas of zak wordt bevestigd, en een tegenstuk dat aan de klep of deksel wordt bevestigd. De magneten houden de tas gesloten en kunnen gemakkelijk worden geopend door de klep of het deksel op te tillen. Magnetische tas sluitingen zijn het meest geschikt voor lichte tot middelzware tassen, omdat ze niet zijn ontworpen voor zware lasten. Voordelen van deze sluitingen zijn het gemakkelijke gebruik, de geruisloze functie en de mogelijkheid om ze te gebruiken op verschillende soorten tassen en zakken. Voor magnetische tas sluitingen zijn kleine, sterke Neodymium magneten bijzonder geschikt omdat ze zich uitstekend onzichtbaar kunnen integreren.

Sluitingen voor medische apparaten

Magnetische sluitingen worden vaak gebruikt in medische apparaten zoals insulinepompen, hartmonitors en andere draagbare apparaten. Deze sluitingen bestaan uit een in het toestel ingebouwde magneet en een tegenhanger op een deksel of klep. De magneten houden het apparaat gesloten en maken gemakkelijke opening en sluiting mogelijk. Magnetische sluitingen in medische apparaten worden vaak om veiligheidsredenen gebruikt om te voorkomen dat de kap onbedoeld wordt geopend en het apparaat wordt beschadigd of onbruikbaar wordt. Voordelen van dit type sluitingen zijn onder meer het gemakkelijke gebruik, de betrouwbaarheid en de mogelijkheid om ze in een verscheidenheid aan medische apparaten te gebruiken.

Welk type magneten geschikt is voor elk type sluiting, hangt af van de eisen van het specifieke project. Gewoonlijk wordt de voorkeur gegeven aan Neodymium magneten vanwege hun hoge magnetische kracht en kleine afmetingen. Er zijn echter ook andere soorten magneten, zoals ferrietmagneten, die in sommige toepassingen nuttig kunnen zijn. Het is belangrijk om de sterkte en de grootte van de magneet af te stemmen op de eisen van het project.

Sluitingen voor productverpakkingen

Een ander toepassingsvoorbeeld voor magnetische sluitingen is het gebruik ervan in verpakkingen, met name in kartonnen productverpakkingen. Hier zouden magneten als sluitmechanisme geïntegreerd kunnen worden om een snelle en eenvoudige opening en sluiting van de verpakking mogelijk te maken. Dit zou het gebruiksgemak voor de eindgebruiker verhogen en de efficiëntie bij het openen en sluiten van verpakkingen verbeteren. Bovendien zou het gebruik van magnetische sluitingen in verpakkingen bijdragen aan het veiliger en betrouwbaarder maken van de verpakking van producten, omdat de inhoud van de verpakking beter beschermd zou zijn en minder vatbaar voor onbedoelde opening of beschadiging tijdens het transport.

 

Voor magnetische productverpakkingen zijn de volgende producten bijzonder geschikt:

  • dunne, zelfklevende magneetfolie per paar gesneden. De magneetfolie wordt als paar verwerkt in de door u gewenste toepassingsrichting (lijm op de niet-magnetische zijde of op de magnetische zijde, of gemengd). U krijgt paren die perfect op elkaar passen en u kunt ze als paar op elkaar plakken. Een leuke bijkomstigheid is dat de magneten altijd terugveren in de perfecte positie.
  • Neodymium magneten hebben een bijzonder hoge hechtkracht en zijn verkrijgbaar in dunne uitvoeringen. Deze kunnen perfect onzichtbaar worden geïntegreerd in productverpakkingen. Het deksel sluit dan met een stevige klik.

Samengevat bieden magneetfolies en magneetbanden een groot aantal voordelen, zoals eenvoudige bediening, geruisloze werking, snelle en gemakkelijke bediening en een elegante esthetiek. Magnetische sluitingen zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals deursluitingen, raamsluitingen, kledingsluitingen, tas sluitingen en sluitingen voor medische apparatuur.

Wellicht ook interessant voor u

«