Magneetfolie voor de 3D-printer

Info en advies: 0252-41 28 42

Waarom magneetfolies en PEI-printbedden gebruiken voor 3D-printers?

Magneetfolies en PEI-printbedden bieden veel voordelen voor 3D-printen, waaronder:

 • Makkelijk verwijderen van geprinte onderdelen: dankzij het magnetische oppervlak en de PEI-coating kunnen de gedrukte onderdelen gemakkelijk van de drukplaat worden verwijderd zonder dat er extra gereedschap nodig is.
 • Geen tape of sprays nodig: in tegenstelling tot tape of lijm blijven 3D-prints op magnetische of PEI-printbedden hechten zonder extra voorbereiding.
 • Herbruikbaarheid: magneetfolies en PEI-printbedden kunnen herhaaldelijk worden gebruikt, waardoor ze een milieuvriendelijkere optie zijn dan tape of wegwerpcoatings.
 • Gelijke hechting: de magnetische of PEI-oppervlakte biedt een gelijkmatige hechting over het hele printoppervlak, wat leidt tot een hogere precisie en kwaliteit van de 3D-prints.

Welke soorten magnetische printbedden zijn er?

Er zijn verschillende soorten magnetische printbedden die gebruikt kunnen worden voor 3D-printers. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen:

 • Printbed oppervlak van magnetische folie. Deze printbedplaten zijn magneetfolies met een speciale coating waar 3D-prints goed op blijven hechten. De printbedplaat is flexibel en hecht magnetisch aan het printbed. Een gemakkelijke verwijdering van de geprinte onderdelen wordt mogelijk gemaakt door de flexibele printbedplaat eraf te halen en deze iets te buigen.
 • Printbedplaten van plaatstaal die aan een magnetische folie hechten. Dit proces wordt ook gebruikt voor de meeste PEI-printbedplaten. PEI staat voor Polyetherimide en is een kunststofcoating die op een magnetische printplaat kan worden aangebracht. Het biedt uitstekende hechting en duurzaamheid en kan gemakkelijk worden gereinigd met alcohol of aceton. Er zijn echter ook printbedplaten van dit type die anders zijn gecoat. Voor printers waarvan de verwarmingsplaat niet magnetisch is, wordt meestal een zelfklevende magnetische folie meegeleverd. Ook hier kan de plaat eenvoudig worden verwijderd en kunnen de geprinte onderdelen door het buigen van de flexibele metalen plaat worden verwijderd.

Voor beide soorten printbedden raden we COROPOL magnetische folie 0,9 mm anisotroop, zelfklevend aan. Deze folie is 1 mm (incl. toplaag) dik met een uitstekende hechtkracht. Hierdoor wordt, bij correct gebruik, voorkomen dat het printbed gaat verschuiven. We kunnen de folie leveren als op maat gesneden stukken of in speciale vormen, als bijvoorbeeld een loshaallip nodig is.
 

Hoe gebruik je magneetfolies en PEI-printbedden voor 3D-printers?

Het gebruik van magnetische folies en PEI-printbedden voor 3D-printers is eenvoudig en ongecompliceerd. Hier zijn de stappen:

 1. Maak het printbed grondig schoon van stof en vuil.
 2. Breng de magneetfolie of PEI-printbedcoating aan op het printbed en zorg ervoor dat deze glad en vlak ligt.
 3. Stel de Z-hoogte van de printkop zo in dat deze de juiste afstand heeft tot de magnetische folie of PEI-coating.
 4. Print je 3D-modellen zoals gewoonlijk.

Hoe onderhoud je magneetfolies en PEI-printbedden voor 3D-printers?

Goed onderhoud van de magneetfolie of PEI-printbedcoating is belangrijk om de levensduur en effectiviteit ervan te waarborgen. Hier zijn enkele tips voor onderhoud:

 • Maak de magnetische folie of PEI-coating na elke printbeurt schoon met een zachte doek en mild reinigingsmiddel. Vermijd schurende reinigingsmiddelen of gereedschappen om krassen te voorkomen.
 • Vermijd het krassen of beschadigen van de magnetische folie of PEI-coating met scherpe voorwerpen of gereedschappen.
 • Bewaar de magnetische folie of PEI-coating op een droge en stofvrije plaats om deze te beschermen tegen beschadiging en verontreiniging.
 • Vervang de magnetische folie of PEI-coating als deze beschadigd of versleten is om een gelijkmatige hechting en precisie te waarborgen.

Wat is het verschil tussen PEI-printbedden en conventionele magnetische printbedden?

PEI-printbedden bieden in vergelijking met conventionele magnetische printbedden enkele voordelen, zoals een hogere hechting en duurzaamheid, evenals gemakkelijker reinigen. PEI-printbedden kunnen ook ontworpen zijn voor hogere temperaturen, wat nodig is voor het printen van thermoplastische materialen zoals ABS of nylon. Conventionele magnetische printbedden bieden echter het voordeel van flexibiliteit die nodig is voor het gemakkelijk verwijderen van geprinte onderdelen. Over het algemeen hangt de keuze van het printbed af van de vereisten van de specifieke 3D-print.

«